A A A K K K
для людей із порушенням зору
Іванівська громада
Тернопільська область

Моніторинг діяльності місцевих депутатів. Результати.

Дата: 12.08.2020 10:03
Кількість переглядів: 2538

Фото без опису

      В рамках співпраці з програмою DOBRE молодіжна рада Іванівської ОТГ провела моніторинг діяльності депутатів сільської ради в 2019 році за 3-ма критеріями: відвідування депутатами сесій місцевої ради, особистий прийом громадян та звіт за рік перед виборцями. Ми не оцінювали якість прийнятих рішень нашою радою. Але ми покажемо чіткі цифри, які говорять важливі речі про роботу депутатів нашої громади. Було побоювання, що депутати неправильно зрозуміють суть такого моніторингу. Але більшість депутатів добре сприйняли таку роботу молодіжної ради.

       Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються рішення, важливі і необхідні для громади. Інформація про діяльність ради є публічною, а значить, уся громада має право знати, як працюють обрані ними депутати. Молодіжною радою було надано запит секретарю ради з проханням надати інформацію щодо відвідування депутатами сесійних засідань та роботи з виборцями. Інформацію було отримано у відповідь на запит. А також інформацію брали з офіційного сайту Іванівської ОТГ. Нагадаємо, що відповідно до ст.37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» зазначає, що депутати місцевої ради повинні відвідувати сесії, проводити прийоми громадян, звітуватися перед виборцями та працювати в постійних депутатських комісіях ради. Отож, результати дослідження.

      1. Відвідування сесій.

        До складу Іванівської сільської ради ОТГ входило 22 депутати. У 2019 році відбулося 8 пленарних засідань сільської ради. На усіх засіданнях сесії були присутні більше половини депутатів загального складу ради. Тобто, «прогульників» не так багато, що тішить. Троє депутатів сільської ради самоусунулися від виконання депутатських обов’язків: Сагаль Я.В., Шевчук Л.П., Юрків О.М. Троє депутатів відвідали 50% сесійних засідань: Твердун М.І., Бохнак І.М., Шубалий Й.Г. 80% сесійних засідань відвідали депутати Буката С.Д., Попко Я.І., Шварчовський І.С. Депутати Погорілець О.М., Терещук В.А., Квасниця М.З. 90% відвідування сесій. 65% сесійних засідань відвідала депутат Парубок М.О. і, нажаль, лише 25% відвідування сесій у депутата Хоптій В.C. Є в нас депутати-«відмінники», які не пропустили жодної сесії, тобто 100% сесійних засідань Романюк В.В., Волович М.А., Маційовський І.В., Білик С.Ю., Вівчар І.Д., Гайданка Л.І. Є в нас депутат, який не відвідав жодну сесію Трусь С.В., але в нього поважна причина (через хворобу). Депутати зобов’язані брати участь у сесійних засіданнях та не можуть їх пропускати без поважних на те причин.

                    Так виглядає відвідуваність депутатами сесійних засідань у 2019 році:

Фото без опису

       Ми запитали депутата-«відмінника» Софію Білик, що її мотивує відвідувати всі сесії:

«Що мене мотивує? Це мій громадянський обов’язок. Я відповідально ставлюся до виконання депутатських повноважень, бо мене вибрали люди. Ми повинні ходити на сесії і приймати правильні рішення для розвитку громади».

       А також депутата Василя Хоптія, який часто пропускає сесії, про причини цих пропусків:

«На жаль, графік моєї роботи не співпадає з графіком сесій. Тому такий мій результат».

Всі сесії Іванівської сільської ради ОТГ в 2019 році відбулися за присутності належного кворуму депутатів.

2. Звіти депутатів.

Моніторинг показав, що незважаючи на вимоги законодавства, місцеві обранці не звітують про свою роботу перед мешканцями. Цю інформацію теж підтвердили у відповідь на запит Молодіжної Ради. Зі слів депутата Попко Я.І., він не звітує, тому що:

«Я не знав, що звіт депутата перед мешканцями громади є обов’язковим. Обіцяю виправитись і щороку звітувати».

     Молодіжна рада, порекомендувала депутатському корпусу затвердити графік  звітів. Мешканцям громади потрібна ця інформація, вони будуть знати, як виконували свої обов’язки депутати під час своєї каденції.

       Депутати обіцяли виправитись і запровадити механізм підзвітності депутатів.

Фото без опису

 

3. Особистий прийом громадян.

       Одним із важливих компонентів депутатської діяльності - прийом громадян депутатами. Прийом громадян важливо для мешканців громади. Мешканці можуть особисто звернутися в усній або письмовій формі до депутата зі своєю пропозицією, заявою, скаргою. Протягом 2019 року інформація про особистий прийом громадян депутатами ніде не фіксувалася. Графіку прийому немає, оголошення про проведення прийому громадян не публікувалося, на офіційному сайті Іванівської ОТГ відомості про проведення депутатами прийом громадян відсутні. Громадяни не знають про чіткий час та місце, де можна поспілкуватися з депутатом. Переважно мешканці можуть зустрітися з депутатом на вулиці, в церкві і переказати свої проблеми. Або ж шукати свого депутата в разі критичної ситуації. За відсутності опублікованої інформації на сайті, мешканці знають до кого можна звернутись. Але ми будемо сприяти, щоб інформацію про прийом громадян виставили на сайт громади, бо це зручніше для тих, хто не стикався з депутатами, але потребує прийому для вирішення якогось питання.

       Ми запитали, чому депутат Бохнак І.М. не проводить особистий прийом громадян. У відповідь:

«Чому не проводжу? Люди до мене звертаються і по мірі можливості я вирішую їх проблеми. А ось, що нема графіка прийому – це моє упущення. Обіцяю розробити такий графік та інформувати моїх виборців про місце і час прийому».

    Якщо депутат ради без поважних причин пропускає пленарні засідання ради, не проводить прийом громадян, не звітує про свою діяльність згідно затвердженими графіками – він порушує вимоги чинного законодавства, а також права своїх виборців – мешканців громади. А громадський нагляд за органами влади це не щось непристойне, а навпаки, справа необхідна для розвитку і добробуту громади.

      Ми проаналізували, а ви робіть висновки. І на останок хочемо вам нагадати про майбутні місцеві вибори, і закликати йти в депутати тих, хто дійсно готовий присвячувати свій час цій роботі, бо депутатство по суті є волонтерством.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних